Dr. Petrova: Ako vybrať správne probiotiká?

Pani Doktorka Petrova, na trhu je dostupných mnoho druhov probiotík, ktoré si máme kúpiť?

Začneme tým, čo je to probiotikum a prečo by sme ho mali užívať. Probiotiká sú podľa WHO živé mikroorganizmy, ktoré pokiaľ sú prijímané v dostatočnom množstve poskytujú hostiteľovi zdravotný prínos.

Akým spôsobom probiotiká uplatňujú svoje zdravotné účinky?

Účinok probiotík závisí na ich schopnosti prežitia, obsahu konkrétnych kmeňov a ich zdravotných účinkoch. Probiotiká uplatňujú svoje priaznivé účinky, keď sa dostanú na koniec tenkého a začiatok hrubého čreva človeka, tzn. musíme ich dostať živé do hrubého čreva. Doteraz boli vytvorené 4 generácie probiotík:

Prvá generácia

Jedná sa o štartovacie kultúry, iba probiotické kmene, ktoré aby ostali nažive, musia byť skladované pri teplote – 18. Akonáhle sú na polici v lekárni pri izbovej teplote, zomrú. Keď si takéto probiotikum prvej generácie zakúpime, nie sú v ňom žiadne živé mikroorganizmy. Produkt je neškodný, ale nie je užitočný.

Druhá generácia

Probiotické kmene sú obalené proteínovým obalom, najčastejšie syntetickým proteínom. Tieto produkty prežívajú pri izbovej teplote, ale nemôžu prežiť nízke pH v ľudskom žalúdku z vylučovanej kyseliny chlorovodíkovej a vysoké pH v dvanástniku.

Tretia generácia

Probiotické kmene sú mikrokapsulované s proteínom. Tieto probiotické kmene prežívajú pri izbovej teplote a malá časť prežíva nízke pH žalúdku a vysoké pH žlči v dvanástniku. Veľmi malá časť z nich sa dostane do hrubého čreva.

Štvrtá generácia

Probiotické kmene sú obalené obalom z bielkovín a mukopolysacharidov. Tieto kmene plne prežívajú pri izbovej teplote a aj pri prechode celým ľudským gastrointestinálnym traktom. Takmer všetky kmene sa dostanú do hrubého čreva, kolonizujú ho a začínajú uplatňovať svoje účinky. V tomto ohľade sú probiotické kmene v Laktera Nature štvrtou generáciou, pretože behom botechnologického výrobného procesu, ktorý je súčasťou know how výrobcu Daflorn Ltd., sú obalené prírodnými mliečnymi aminokyselinami, prospešnými polynenasýtenými mastnými kyselinami, vitamínmi a minerálnymi látkami z mlieka. Keď sa dostanú do hrubého čreva živé, kolonizujú (osídlia stenu traktu( a začnú uplatňovať svoje zdravotné účinky. Výrobcovia probiotických produktov štvrtej generácie to obvykle uvádzajú na etikete produktu alebo o generácií informujú zákazníkov na svojich webových stránkach.

Ako poznať, či je dané probiotikum účinné?

Účinok probiotík závisí od kmeňovej špecifickosti probiotika. Rovnako ako sa od seba líšime my ľudia, aj keď sme všetci ľuďmi, tak sa od seba líšia aj kmene jedného druhu probiotík. Účinky takzvaných „priemyselných kmeňov“, ktoré sa používajú ku výrobe priemyslových fermentovaných potravín, sú omnoho slabšie, ako priaznivé vlastnosti pôvodných kmeňov. Kmeň Lactobacillus bulgaricus DWT1 v Laktera Nature je vodného pôvodu a v prírode žije v neustále sa meniacich klimatických podmienkach, preto je omnoho silnejší než iné kmene Lactabocaillus bulgaricus. Pôvodné kmene by mali byť identifikované a registrované v bankách mikroorganizmov, ktoré spĺňajú podmienku Medzinárodnej Budapeštianskej zmluvy o ukladaní mikroorganizmov.

Každý kmeň obdrží pas a konkrétne meno. Vlastníci kmeňov to majú väčšinou napísané na etikete produktu – za typom probiotického mikroorganizmu sú čísla alebo písmená. Napríklad Laktera Nature obsahuje prvý vodný kmeň na svete Lactobacillu bulgaricus DWT1, ktorý je registrovaný v Českej banke mikroorganizmov podľa Budapeštianskej medzinárodnej zmluvy má pas. Všetky kmene obsiahnuté v Laktera sú majetkom spoločnosti Daflon OOD.

A nakoniec, aké sú závery z toho, čo bolo doteraz povedané?

Zdravotné účinky probiotík musia byť experimentálne a klinicky preukázané. Pokiaľ kmene nemajú žiadne preukázané zdravotné účinky, potom produkty, ktoré ich obsahujú, sú fermentované potraviny, ktoré ľuďom prospievajú iba ako potravina. Niektoré z novo objavených kmeňov musia prejsť testom GRAS, aby mohli byť uvedené do produkcie. Obvykle sa jedná o novo objavene kmene. Niektoré typy probiotík nemusia prejsť testom GRAS.

Napríklad celý druh Lactobacillus bulgaricus má takzvaný „status deduška“, ktorý mu udelil americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA). Vedecký team FDA udeľuje tento status pretože Lactobacillus bulgaricus a Streptococcus thermophillus sú jediné dve probiotické baktérie, ktoré majú v Európskej únií uznávané zdravotné tvrdenia – zlepšujú trávenie laktózy. Špecifické zdravotné účinky rôznych kmeňov boli predmetom mnohoročných klinických testov. Napríklad Lactobacillus bulgaricus DWT1 vodného pôvodu prítomný v Laktera Nature bol objavený v roku 2011 a jeho protirakovinový účinok experimentálne a klinicky preukázaný v roku 2017.

Tento článok bol zverejnený v Rady a tipy so značkami .
Tento web používa súbory cookie. Ďalším prechádzaním tohto webu vyjadrujete súhlas s ich používaním.