Spravte si jogurt

Príprava jogurtu

Jogurt pozná snáď každý 🙂 Jeme ho ráno, jeme ho večer, pridávame ho do šalátov, neochutený si ho kombinujeme s našim obľúbeným džemom. Štartovacia kultúra na jogurt je stálicou v našom sortimente a teší sa veľkej obľube – pretože jogurt je fajn, ale ten domáci je proste úžasný 🙂 Mnohí z Vás sa nás však pýtajú ako “na to”? Preto sme si pre Vás pripravili tento jednoduchý foto-návod.

P.S. Nie, jogurtovač jednoznačne nebudete potrebovať.

  1. Na prípravu skvelého jogurtu potrebujeme mlieko, ktoré je čo najmenej procesne spracované. Najvhodnejšou formou je mlieko “automatové” priamo od kravičky. No pokiaľ máte prístup k iným druhom domáceho mlieka (ovčie, kozie prípadne aj sójové) – len smelo do toho.
  2. Jeden balíček našej štartovacej kultúry (10 g) vystačí na 2 litre mlieka. Pokiaľ nechcete pripravovať jogurt z takéhoto množstva, je možné kultúru využívať pomerne k množstvu mlieka (5 g – 1 l mlieka atď), ktoré plánujete použiť. Zvyšok dobre uzavretej kultúry sa dá použiť, keď budete pripravovať jogurt najbližšie.
  3. Mlieko vylejeme do čistého hrnca.
  4. Mlieko privedieme k varu a za stáleho miešania povaríme cca 5 minút.
  5. Horúce mlieko necháme vychladnúť na teplotu, v ktorá neznehodnocuje probiotické baktérie v štartovacej kultúre. Pokiaľ nemáte teplomer (vhodná teplota je do 40°C), najlepším merítkom teploty je vaša ruka. Pokiaľ udržíte ruku na hrnci, v ktorom chladne mlieko, bez pocitu intenzívneho pálenia, teplota by mala byť vhodná,
  6. Štartovaciu kultúru vysypte do pohárika.
  7. Odoberte trochu vychladeného mlieka a prilejte ho ku štartovacej kultúre.
  8. Dobre premiešajte obsah, štartovacia kultúra by mala byť v mlieku rozpustená bez hrudiek.
  9. Obsah pohárika vlejte naspäť do hrnca s mliekom. Pokiaľ sa chystáte pripravovať jogurt v inej nádobe, vlejte do nej mlieko a následne zmes pripravenej aktivovanej štartovacej kultúry.
  10. Nádobu/Hrniec v prípade potreby zabaľte do deky, prípadne inak tepelne izolujte, aby sa teplota vhodná a prípravu jogurtu udržala čo najdlhšie. Pokiaľ bude mlieko príliš chladné, príprava jogurtu môže trvať dlhšie. Pokiaľ bude prostredie o niečo teplejšie príprava môže trvať kratšie. Všeobecne však platí, že jogurt sa vytvorí sám do 12 hodín a nie je potrebná žiadna zvláštna starostlivosť. Pokiaľ si jogurt zarobíte večer okolo 19.00, ráno Vás už bude čakať vynikajúci jogurt, ktorý môžete jesť hneď k raňajkám, prípadne si z neho odobrať kúsok do práce).
  11. Keď je jogurtík hotový, spoznáte to podľa toho, že mlieko už nebude tekuté, ale mierne rôsolovité a po odobratom jogurte v zvyškovej mase ostane “priehlbina” 🙂 Jogurt je vhodné následne umiestniť do chladu a spotrebovať do dvoch až troch dní. Na spodku nádoby s jogurtom bude vždy hnedastá usadenina, jedná sa len o základ štartovacej kultúry. Usadenina je jedlá. Jogurt môžete konzumovať len čistý alebo Vašim obľúbeným spôsobom :)))

Prajeme dobrú chuť !

Tento web používa súbory cookie. Ďalším prechádzaním tohto webu vyjadrujete súhlas s ich používaním.