Laktera sa plaví na Antarktídu

Laktera sa plaví na Antarktídu

Vedecký výskum s probiotickým výživovo-terapeutickým produktom Laktera pokračuje. Laktera je zaradená do jediného projektu v oblasti medicíny z celkom 9 vedeckých projektov, ktoré budú realizované počas 31. Bulharskej národnej antarktickej expedície pod vedením Prof. Hrista Pimpireva.

Probiotická potrava Laktera sa v extrémnych podmienkach využívala už v minulosti. So zvolením generálneho štábu bulharskej armády bola v 90.rokoch uskutočnená štúdia medzi 56 vojenskými pilotmi tímu Vojenskej akadémie pod vedením Prof. Alexandrova. Štúdiou bolo zistené, že probiotická potrava, obsahujúca L. Bulgaricus znižuje celkový cholesterol vrátane zlého choresterolu, znižuje hladinu triglyceridov a zvyšuje dobrý cholesterol, reguluje hladinu cukru v krvi a taktiež humorálnu imunitu. Tým VMA – Vojensko-medicínskej akadémie uskutočnil v roku 1996 štúdiu účinkov probiotickej potravy s obsahom L. Bulgaricus v podmienkach simulovaného stroskotania na 56 dobrovoľníkoch rozdelených do dvoch skupín. U sledovaných, ktorí užívali probiotickú potravu, boli zistené nasledujúce priaznivé účinky – zachovanie telesnej hmotnosti, svalovej sily horných končatín, zachovanie rovnováhy elektrolytov a hladiny cukru v krvi. Probiotiká Laktera používala bulharská armáda aj počas misií v Kambodži a Iraku.

27. decembra 2022 Laktera vyplávala do Antarktídy. Počas plavby bude posádka prvého bulharského plavidla NIK 421 Svätý Cyril a Metod denne užívať probiotický produkt Laktera na účely skúmania vplyvu L. Bulgaricus DWT1 vodného pôvodu na ľudské zdravie v týchto extrémnych podmienkach. Dĺžka plavby je približne 150 dní. Projekt skúmajúci účinky probiotického produktu Laktera sa prevádza pod vedením Vyššej námornej školy N.Y.Vaptsarov spolu s Medicínskou akadémiou „Prof. Dr.Paraske Stoyanov“ a Sofijskou univerzitou „Sv.Kliment Ochridski“. Zameraním projektu je „Štúdium imunostimulačného a ochranného účinku probiotických potravín s obsahom Lactobacillus Bulgaricus DWT1 v extrémnych stresových situáciách počas plavby, pobytu a návratu bulharskej expedície z ostrova Livingston na Antarktíde.“

 

Hlavné ciele projektu sú:

  • Stanovenie potenciálnej terapeutickej dávky bulharských probiotík obsahujúcich Lactobacillus Bulgaricus DWT1 – pre zvýšenie funkčných schopností a imunitného stavu organizmu u dobrovoľníkov vystavených stresovým faktorom,
  • Stanoviť možnosť probiotickej stravy slúžiť ako ochranný faktor alebo druh biologickej protilátky u osôb umiestnených v podmienkach extrémnej fyzickej a psychickej záťaže. Predmetom výskumu je 20 námorníkov putujúcich na plavidle N.Y. Vaptsarov. Sú rozdelení do dvoch desaťčlenných skupín. Jedna skupina bude po celú dobu plavby a pobytu na Antarktíde užívať probiotickú potravu Laktera v dávke 15 gramov denne. Druhá skupina produkt Laktera užívať vôbec nebude. Všetci účastníci vedeckého projektu budú testovaní na rôzne biometrické údaje: srdečná frekvencia, frekvencia dýchania, okysličenie krvi, elektrokardiogram, krvný tlak, hladina glukózy, lipidov, imunitný stav, hmotnosť, kostná hmota, telesný tuk, svalová hmota, telesné tekutiny, telesná teplota a ďalšie. Pomocou rôznych iných psychologických testov sa bude skúmať stav úzkosti, depresie a emócií, kvalita spánku a syndróm „vyhorenia“.

V rámci tohto projektu sa očakáva preukázanie stimulačného vplyvu probiotického produktu Laktera na udržujúce indikátory organizmu pri extrémnom zaťažení. Očakáva sa tiež, že sa preukáže účinnosť bulharských probiotík obsahujúcich prvý vodný kmeň L. Bulgaricus na svete, pri strese a sociálnej izolácii.

Prof. Hristo Pimpirev, vedúci bulharskej Národnej antarktickej expedície a MUDr. Daniela Petrova, spolumajiteľka a manažérka spoločnosti „Daflorn“ OOD.
Prof. Hristo Pimpirev, vedúci bulharskej Národnej antarktickej expedície a MUDr. Daniela Petrova, spolumajiteľka a manažérka spoločnosti „Daflorn“ OOD.
Tento web používa súbory cookie. Ďalším prechádzaním tohto webu vyjadrujete súhlas s ich používaním.