Probiotiká proti COVID-19. Štúdia preukázala účinky bulharského objavu z horských prameňov.

Produkty Laktera

Výskum probiotík a mikrobiómu v posledných rokoch nabral na intenzite. Počet vykonaných štúdií a vedeckých článkov o dôležitosti udržiavania rovnováhy v črevnej mikrobiote, o jej vplyve na ľudské zdravie a negatívnych účinkoch, ktoré môže spôsobiť jej eventuálne poškodenie, stúpol.

Pre lepšiu predstavu: v roku 2014 registrovali vedci vo vedeckých publikáciách 1476 článkov na túto tému, o päť rokov neskôr, v roku 2019, sa ich počet zvýšil na 20 315. Ekonomické údaje tiež ukazujú záujem o výskum mikrobiómu a súvisiace témy probiotík. Trh s probiotikami predstavoval v roku 2017 40 miliárd dolárov, a do konca roku 2023 sa očakáva jeho rast na 64 miliárd.

 

Laktera moduluje bunkovú imunitu u pacientov s COVID-19

Výsledky aktuálnej štúdie predstavili bulharskí výskumníci na medzinárodnej vedeckej konferencii INTERNATIONAL SCIENTIFIC CONFERENCE PROBIOTICS, PREBIOTICS GUT MICROBIOTA AND HEALTH v Bratislave, ktorá sa konala 20. až 22. júna 2023. Otvorená a randomizovaná štúdia bola vykonaná v univerzitných nemocniciach v Sofii a Plevne so súhlasom 78 hospitalizovaných pacientov s ochorením COVID-19. Cieľom bolo preukázať účinky užívania probiotík na bunkovú imunitu pacientov, konkrétne hodnotenie účinkov probiotickej formuly Laktera Nature obsahujúcej unikátne bulharské vodné kmene Lactobacillus bulgaricus DWT1 a Streptococcus thermophilus DWT4.

Pacienti boli rozdelení do dvoch skupín. Jedna skupina dostávala k tradičnej liečbe aj terapiu s využitím probiotickej formuly Laktera Nature, druhá skupina bola liečená iba bežnými prostriedkami. “K štandardnej liečebnej terapii, ktorá sa pri COVID-19 používa a je schválená medzi inými aj WHO, sme u pacientov zaradili aj nutričnú terapiu probiotickou formulou Laktera Nature. S pomocou high-tech imunologických výskumov sme zistili, že vodné probiotiká s Lactobacillus bulgaricus DWT1 modulujú bunkovú imunitu,” vysvetlila MUDr. Daniela Petrova z výskumného tímu. “Zistili sme, že terapia probiotikami Laktera Nature ovplyvňuje počet buniek produkujúcich cytokíny, ktoré sa pri infekcii vylučujú. To má vplyv na vznik tzv. cytokínovej búrky, ktorá je častou príčinou zhoršenia stavu pacientov s COVID-19,” dodala Petrova s tým, že výsledky sa vedeckým podarilo patentovať ako probiotickú terapiu pre pacientov s COVID-19.

Záver štúdie je taký, že spomínaná probiotická formula podávaná v dennom dávkovaní 15-45 g moduluje bunkovú imunitu u pacientov s COVID-19. V skupine, ktorá ju počas liečby dostávala, nezomrel ani nebol intubovaný žiaden pacient.

Terapia má účinky aj u tehotných. Znižuje potrebu antibiotík a kortikosteroidov.

Výskumníci počas štúdie zistili účinky probiotickej terapie Laktera Nature na liečbu COVID-19 pozitívnych tehotných žien. “U tehotných po 35. týždni sme veľmi terapeuticky obmedzení a nemôžeme podávať lieky v takom rozsahu ako u iných pacientov. Pri terapii probiotikami sme mohli obmedziť množstvo antibiotík a kortikosteroidov a tým ovplyvniť ich účinok na mikrobióm pacientiek. Všetky ženy porodili zdravé deti, ktoré neboli COVID pozitívne,” uviedla MUDr. Daniela Petrova. Doplňuje, že ide zatiaľ o jedinú štúdiu svojho druhu na svete.

Probiotický zázrak z pohoria Stará planina má patent v Európe i USA

Až nedávno objavené vodné kmeny Lactobacillus bulgaricus DWT1 a Streptococcus thermophilus DWT4 sa ako jediné probiotiká získavajú z horských prameňov. Ide o symbiotické kmene, kde jeden bez druhého nemôže existovať. Vyskytujú sa výhradne v niektorých prameňoch v bulharskom pohorí Stará planina. Tieto kmene boli objavené v roku 2011 a následne popísané tímom lekárov spoločnosti Daflorn pod vedením profesora MUDr. Nikoly Alexandrova, ktorý je špecialistom na toxikológiu a venuje sa probiotikám už 45 rokov. Pri pokusoch “vysadiť” tieto probiotiká aj v iných lokalitách na svete, baktérie mutujú, strácajú schopnosť reprodukcie a postupne miznú z prostredia. V Bulharsku je však možné ich izolovať každoročne na začiatku mája priamo z jarných prameňov v miestnych dubových lesoch. Túto vodu je potom možné použiť napríklad na fermentáciu mlieka. Podľa doterajších testov tieto probiotiká preukazujú až desaťnásobne lepšie účinky na ľudský organizmus. Samotné kmene a technika ich izolácie majú patentovú ochranu v Európe a USA. Tieto baktérie majú vďaka svojmu vodnému pôvodu mimoriadnu odolnosť pri prechode zažívacím traktom a tak môžu bez výrazných strát prejsť až do hrubého čreva. Tieto probiotiká sú tiež odolné voči skladovaniu pri izbovej teplote až po dobu dvoch rokov. Vedecké analýzy následne preukázali významný potenciál týchto probiotík pri prevencii viacerých ochorení, vrátane zníženia schopnosti replikácie vírusov alebo ničenia nádorových buniek.

Pôvodné znenie článku dostupné na : https://www.protext.cz/zprava.php?id=43983

Tento web používa súbory cookie. Ďalším prechádzaním tohto webu vyjadrujete súhlas s ich používaním.