L. Bulgaricus a jeho preukázaný priaznivý vplyv na psychiku

Americkí vedci potvrdzujú: Vodné probiotiká bránia aj vzniku depresií a úzkostí

Preukázaný vplyv na bunkovú imunitu pacientov s Covid-19, ktorý v roku 2023 predstavili bulharskí výskumníci na odbornej konferencii v Bratislave, teraz dopĺňajú ďalšie zistenia amerických výskumníkov. Vedci z lekárskej univerzity v štáte Virginia zverejnili výsledky štúdie, ktoré dokazujú, že bulharská baktéria Lactobacillus bulgaricus bráni vzniku duševných problémov, ako sú depresie a úzkosti.

Výskum prebiehal na hlodavcoch rozdelených do dvoch skupín. Myši, ktoré nemali Lactobacillus bulgaricus vo svojich črevách, mali zvýšené úzkostné reakcie a nižšie hladiny interferónu gama, ktorý sa podieľa na regulácii imunitnej reakcie na vysoký stres. Inými slovami, prítomnosť bulharských probiotík v črevnej mikroflóre zaistila u myší nižšiu mieru stresu a úzkosti. „Výskum zdôrazňuje úlohu črevného mikrobiomu pri regulácii stresu a úzkosti a ukazuje, ako výživa ovplyvňuje našu duševnú pohodu,“ sumarizuje neurológ profesor Bankole A. Johnson z Miami.

Americkým vedcom sa pomocou experimentu na myšiach podarilo dokázať, že Lactobacillus bulgaricus je psychobiotikum, tzn. že kontrolou zápalov a dysbakteriózy v hrubom čreve má pozitívny vplyv na duševné zdravie. Bulharská probiotická baktéria reguluje dialóg medzi črevom a centrálnym nervovým systémom tým, že ovplyvňuje produkciu neurotransmiterov, najmä serotonínu a kyseliny gama-aminomaslovej, čo sú látky nevyhnutné na kontrolu nálady. „Tieto zistenia by mohli viesť k revolúcii v liečbe psychických ťažkostí, pretože naznačujú, že zahrnutie potravín bohatých na laktobacily by mohlo byť účinnou stratégiou pre zvládanie stresu, depresie a úzkosti,“ vysvetľuje renomovaný americký odborník na výživu Dr. Sas Parsad

Tento web používa súbory cookie. Ďalším prechádzaním tohto webu vyjadrujete súhlas s ich používaním.