Letné mesiace a cestovateľská hnačka – ako sa efektívne chrániť?

Cestovateľská hnačka – “Montezumova pomsta“

Obdobie prázdnin a dovoleniek je priamo pred nami, turisti sa rozbehnú do celého sveta a často podcenia prípravu na návštevu turistických destinácií, ktorú nie je treba podceňovať, aby sme sa vyhli problémom napr. v podobe cestovateľskej hnačky.

Kolonizácia a jej nečakané úskalia

Montezuma II. bol aztécky vodca, ktorý žil na konci 15. a začiatku 16. storočia. V tej dobe Španieli dobyli tieto krajiny. Na začiatku španielskej invázie do Mexika boli dobyvatelia uvítaní kráľovskými darmi a hlbokou úctou. Cortés bol prijatý ako najvyšší aztécky boh Quetzalcoatl. Krátko po príchode do aztéckych krajín začali Španieli trpieť ťažkými črevnými infekciami a mnohí z nich zomreli. Príčinou bola značne oslabená imunita počas dlhej cesty a ich stretnutie s pre ich telo neznámymi mikroorganizmami v novo objavených končinách. Preto je „Cestovateľská hnačka“ v americkom hovorovom prejave známa ako „Montezumova pomsta“.

Modernými príčinami tohto ochorenia sú nielen cestovanie do iných oblastí, než je miesto bydliska, ale aj rýchla reprodukcia patogénnych mikroorganizmov v podmienkach letoviska, ako aj túžba rekreantov dlho sa opaľovať pod horúcim slnkom už v prvých dňoch dovolenky.

Cieľová destinácia – hlavný rizikový faktor vzniku cestovateľskej hnačky

Cestovateľská hnačka je charakterizovaná črevnou infekciou, hnačkovým syndrómom, horúčkou, zvracaním a bolesťami brucha. Zvyčajne akútna črevná infekcia prejde za 3 až 5 dní bez výraznejších následkov. Ak je imunitný systém cestovateľa oslabený rôznymi chorobami, silným slnkom alebo dlhou cestou do vzdialených destinácií, môžu nastať život ohrozujúce následky, ako je ťažká dehydratácia a infekčné komplikácie. Najčastejšie cestovateľskú hnačku spôsobujú patogénne a podmienečne patogénne mikroorganizmy, ktoré sa líšia od patogénov, na ktoré je cestovateľ zvyknutý v mieste svojho bydliska a voči ktorým si vytvoril imunitu. Cieľová destinácia je hlavným rizikovým faktorom pre rozvoj cestovateľskej hnačky.

Účinné metódy ochrany v cieľovej krajine

Vysoko rizikové regióny sú krajiny Latinskej Ameriky, Afriky a časti Blízkeho východu, kde môže incidencia dosiahnuť 75 %. Oblasťami so stredným rizikom sú krajiny Ázie a Karibiku, kde výskyt dosahuje 20 %. Najčastejší výskyt cestovateľských hnačiek je v letných mesiacoch a v období dažďov. Spôsob infekcie je najčastejšie ústami a preto riziko súvisí v najväčšej miere s druhom prijatej potravy a vody. V týchto vysoko rizikových oblastiach sveta nejedzte neumytú a tepelne neupravenú zeleninu, rovnako ako neumyté a neolúpané ovocie. Pite a čistite si zuby len balenou vodou. Konzumujte varené alebo dobre prepečené mäso a ryby. Ak ste pri mori alebo v iných horúcich oblastiach, vyhnite sa konzumácii mletého mäsa a vajec. Mleté mäso a vajcia sú úžasným prostredím pre rozvoj choroboplodných mikroorganizmov a v horúcich mesiacoch sa veľmi ľahko kazia. Dodržujte osobnú hygienu a pred každým jedlom si umyte ruky.

Prevencia začína ešte pred vycestovaním

Najzraniteľnejšou vekovou skupinou pre cestovateľskú hnačku sú deti a seniori. Deti často trpia cestovateľskými hnačkami, a to aj pri cestovaní na krátke vzdialenosti, napríklad k moru v Bulharsku, Grécku a Turecku. Silné slnko je tiež faktor, ktorý môže oslabiť imunitný systém detí a viesť k hnačke alebo úpalu. U detí a starších osôb dochádza veľmi rýchlo k dehydratácii, čo je život ohrozujúci stav a vyžaduje si okamžitú lekársku pomoc. Prof. Baranova, virologička z George Mason University USA, nám radí, ako sa chrániť pred cestovnou hnačkou a aké opatrenia prijať vopred. Odporúča si pred cestou urobiť týždennú kúru s probiotikami a užívať probiotiká aj počas dovolenky. Prevencia cestovateľskej hnačky pomocou probiotík bola vedecky preukázaná a publikovaná poprednými čínskymi vedcami. Bulharsko je výnimočná krajina okrem iného aj tým, že len v bulharských zemiach žije a rozmnožuje sa jeden z najsilnejších probiotických druhov – zdraviu prospešná bulharská baktéria Lactobacillus bulgaricus. Ak chcete byť zdraví počas cestovania a dovolenky, môžete to urobiť pomocou prvej probiotickej baktérie izolovanej z čistej pramenitej vody z pohoria Stará planina – Lactobacillus Bulgaricus DWT1. Tento unikátny probiotický kmeň, ktorý je základom patentovaných probiotík Laktera, podporí žalúdočnú pohodu, silnú imunitu a dobrú náladu vás a vašej rodiny počas cestovania a dovolenky.

Zostaňte zdraví s Lakterou!

MUDr. Daniela Petrova

 

Tento web používa súbory cookie. Ďalším prechádzaním tohto webu vyjadrujete súhlas s ich používaním.