Nový liek na Parkinsonovu chorobu?

Kocky domino

Prinášame Vám ďalší zaujímavý voľný preklad článku z nemeckej stránky de.nachrichten.yahoo.com. V článku sa pôsobenie D – mliečnej kyseliny, ktorú tvorí práve Lactobacillus bulgaricus obsiahnutý vo všetkých našich produktoch, kultúrach a pravom bulharskom jogurte, spája s možným priaznivým až liečebným vplyvom pri Parkinsonovej chorobe. Prajeme príjemné čítanie.

Našiel sa nový zázračný prostriedok na boj proti Parkinsonovej chorobe? Mohlo by sa čoskoro predísť Parkinsonovej chorobe práve vďaka jogurtu?

Tento objav by mohol znamenať senzáciu v medicíne: Vedci sa domnievajú, že objavili nový liek na Parkinsonovu chorobu. Riešenie pritom spočíva v bežných potravinách.

Jogurt ako zázračný prostriedok v boji proti Parkinsonovej chorobe? Zrejme to znie ako čistý nezmysel. Dvaja vedci z Inštitútu Maxa Plancka pre molekulárnu bunkovú biológiu a genetiku však presne v ňom objavili liečebný účinok proti “triaškovej obrne”. Zistili, že D-laktát (D – mliečna kyselina) a glykolát môžu zabrániť vzniku neurodegeneratívnych ochorení. Obe látky sa nachádzajú v nezrelých ovocných plodoch a v jogure. Ale nie v hocijakom  jogurte. Ako zdôraznil riaditeľ výskumu Prof. Dr. Teymuras Kurzchalia v rozhovore s časopisom “Bild”, malo by sa jednať o grécky, turecký či bulharský jogurt. “Jedinečnosťou bulharského jogurtu je, že nie je stlačený/lisovaný a je obzvlášť bohatý na veľké množstvo baktérií. Vďaka tomu je kyslastý, ale bohatý na D-mliečnu kyselinu,” uviedol Kurzchalia.

Parkinsonova choroba je progresívne ochorenie centrálneho nervového systému. Postihuje väčšinou ľudí vo veku 50 až 79 rokov. Počas choroby, mitochondrie – nazývané inak aj bunkovými elektrárňami – v určitých oblastiach mozgu pomaly odumierajú. To vedie napríklad k obmedzenej pohyblivosti, chveniu alebo svalovej stuhnutosti.

Vedci z Inštitútu Maxa Plancka pomocou experimentov zistili, že D-mliečna kyselina a glykolát zabraňujú odumieraniu mitochondrií. Parkinsonova choroba by tak mohla byť zastavená. Prečo majú tieto dve látky liečivé účinky momentálne sami vedci nevedia vysvetliť. Ako prevenciu však plánujú priniesť na trh jogurt obohatený o D-mliečnu kyselinu. Môže byť práve tento objav kľúčový kúsok skladačky v boji proti Parkinsonovej chorobe?

Pôvodný text článku prevzatý z:
https://de.nachrichten.yahoo.com/neues-wundermittel-gegen-parkinson-095317640.html

Tento web používa súbory cookie. Ďalším prechádzaním tohto webu vyjadrujete súhlas s ich používaním.