Vplyv probiotického produktu Laktera + Vision s Lactobacillus bulgaricus a extraktom z čučoriedky na syndróm suchého oka a syndróm unaveného oka

Vývoj technológií a prenikanie počítačov do každodenného života života vedie k vzniku refrakčných anomálií očí u mladých ľudí, ktorí tak začnú nosiť okuliare alebo šošovky na korekciu zraku už v mladom veku pred výskytom zmien kvality zraku súvisiacich s vekom (presbyopia). Nadmerné preťaženie očí v mladom veku viedlo k vzniku nových syndrómov v oftalmológii – syndrómu suchého oka a syndrómu unaveného oka.

Existuje mnoho mýtov, ako aj mnoho štúdií pojednávajúcich pozitívnom účinku čučoriedky na zdravie očí.

Brusnica čučoriedková, čučoriedka (vaccinum myrthilus) je trvalý ker s výškami do 35 cm, ktorý rastie v lesoch a horských oblastiach severnej Európy, západnej Ázie a Severnej Ameriky. Jeho ovocie je malé s čierno fialovou farbou a príjemnou sladkokyslou chuťou. (1)

Staroveký rímsky armádny lekár Pedanius Dioscorides (40 n.l.), ktorý sa považuje za zakladateľa botaniky, vo svojej knihe De materia medica odporúča čučoriedku pri liečbe hnačky a skorbutu. (2)

 

100 g plodov čučoriedky obsahuje 86,5 g vody, 1,1 g bielkovín, 8,6 g sacharidov, 2,2 g vlákniny, 1,2 g voľných organických kyselín, 51 mg draslíka, 6 mg sodíka, 16 mg vápnika, 6 mg horčíka, 13 mg fosforu, 7 mg železa, 0,9 mg medi, 0,01 mg Vit. B1, 0,02 mg Vit. B6, 0,3 mg Vit. PP, 10 mg Vit. C. Sú veľmi bohaté na antokyanidy zo skupiny flavonoidov. (1) Anthocyanosidy sú veľmi dôležité pre zdravie očí. Očné šošovky a sietnica sú vystavené predĺženému intenzívnemu žiareniu a singulárnemu kyslíku viac než akékoľvek iné tkanivo v ľudskom tele. Tak sa vytvárajú voľné radikály, ktoré sa spájajú s lipidmi vo fotoreceptorovej bunkovej membráne (tyčinky a kužele), ktoré sú zodpovedné za videnie. Na udržanie zdravého očného tkaniva musí mať účinnú antioxidačnú ochranu. Anthocyanosidy v čučoriedke sú silné antioxidanty a pomáhajú v boji proti bunkovej degenerácii buniek sietnice spôsobenej vplyvom voľných radikálov. Anthocyanosidy pomáhajú udržiavať normálny prietok krvi v jemných krvných cievach (kapilárach), ktoré vyživujú očné tkanivá. (3)

Čučoriedka je často spojená so zlepšením videnia v noci. Existujú veľmi populárne príbehy o pilotoch, ktorí počas II. Svetovej vojny počas konzumovali čučoriedkové džemy na zlepšenie ich videnia počas nočných misií. Americká klinická štúdia v roku 2000 o pilotoch Amerického námorníctva tento účinok nepotvrdila. (4)

Experimentálny výskum potkanov ukazuje, že použitie extraktu z čučoriedky môže inhibovať vývoj makulárnej degenerácie a senilných kataraktov. (5)

Cieľom pozorovania bolo 41 ľudí vo veku od 21 do 44 rokov. 24 z mužov a 21 žien. Všetci nosiaci okuliare na korekciu zraku, pretože 17 (41,46%) účastníkov volo krátkozrakých (od -0,5 do -3d) a 24 (58,54%) účastníkov je zrakovo postihnutý dioptrom + 0,5 až + 2d. 28 z nich (68,29%) má astigmatizmus. 24 z nich (58,13%) nosí okuliare a šošovky na korekciu videnia. Všetci pracujú v kanceláriách (vládni úradníci, IT špecialisti, účtovníci atď.) Od 4 do 9 hodín denne pred počítačmi v priemere 5 hodín denne. Všetci používajú antireflexné okuliare počas práce na počítači.

 

Najčastejšie syndrómy, ktoré sa vyskytujú u týchto ľudí, sú syndróm suchého oka a syndróm unaveného oka. Syndróm suchého oka sa prejavuje so zníženou tvorbou sĺz, podráždením a svrbením očí. Syndróm unaveného oka, ktorý je svojím spôsobom druh suchého oka, sa vyskytuje po nepretržitej práci s počítačom  a prejavuje sa červenými očami, škvrnami a rozťahovaním kapilár, rozmazaným zrakom.

Štúdia sa uskutočnila počas 8 týždňov (56 dní). 35 ľudí užívalo 2 kapsule Laktera Vision + každý deň pred jedlom. 6 pozorovaných ľudí užívalo Laktera Vision + nepravidelne – v priemere 2,5 krát týždenne. Každá kapsula (320 mg) obsahuje viac ako 20 miliárd živých buniek Lactobacillus delbrueckii spp. bulgaricus, Streptococcus thermophilus, Lactobacillus helveticus, Lactobacillus lactis (izolované z pramenitej vody v Bulharsku), 21 aminokyselín, mliečne vitamíny, minerály a 10 mg suchého extraktu z čučoriedky (Vaccinium myrtillus), štandardizované na 25% anthcyanosidov.

Výsledky štúdie sú vyobrazené v Tabuľke č.1 .

Tabuľka č.1

Počet dní  % pacientov so Syndrómom suchého oka% pacientov so Syndrómom unaveného oka
070,7385,36
717,0721,95
1414,6319,51
2812,2017,07
4214,6317,07
5612,2014,63

 

Tabuľka ukazuje, že syndrómy suchého a unaveného oka môžu byť kontrolované veľmi rýchlo, v prvom týždni po podaní Laktera Vision +. Počas ôsmeho týždňa štúdie sa syndróm suchého oka pozoroval v 12,2% (5) prípadov a syndrómu unaveného oka – v 14,63% (6) prípadoch. Lekárska anamnéza pre tých, ktorí neužívali probiotický výrobok s výťažkom z čučoriedky pravidelne sa ukazuje, že keď výrobok neužívali počas 3-4 dní, syndrómy sa opätovne vyskytli. Po podaní lieku sa prejavy syndrómov upokoja po dobu 12 až 24 hodín.

Voľný trh zvyčajne ponúka produkty, ktoré obsahujú v 1 kapsule od 5 do 150 mg extraktu z čučoriedky. V našom pozorovaní sa  priaznivý účinok dosahol už pri dennej dávke 20 mg extraktu z čučoriedky. Menšia potrebná denná dávka suchého čučoriedkového extraktu je pravdepodobne spôsobená špecifickou aminokyselinou alebo skupinou aminokyselín v probiotickom produkte, ktoré pôsobia ako nosič molekúl extraktu a potenciujú účinok anthocyanosidov obsiahnutých v čučoriedkach. Identifikácia aminokyseliny alebo skupiny aminokyselín zodpovedných za tento proces je predmetom ďalšej štúdie.

Probiotický prípravok s extraktom z čučoriedky úspešne potláča prejavy syndrómu suchého a unaveného oka, ktoré sa vyskytujú u mladých ľudí nosiacich okuliare na korekciu zraku, pracujúcich na počítači viac ako 4 hodiny denne.

Serbin AG, Medical Botany, 2003, S 150. – 364 p. – ISBN 966-615-125-1
Antonova A, Botany // Encyklopedický slovník Brockhaus a Efron: v 86 zväzkoch (82 položiek a 4 dodatky) – 1890-1907.
Gross PM, O prínosoch bobuľových pigmentov pre zdravie, Informačné centrum o prírodných produktoch, júl 2007
Muth ER, Laurent JM, Jasper P (apríl 2000). Alternative Medicine Review 5 (2): 164-73. PMID 10767671. „Účinok suplementácie výživy čučoriedkou na nočnú ostrosť zraku a citlivosť na kontrast“
Furtsova A, Gesarevich DB, Gonchar AM, Trofimova NA, Kolosova NG, 2005, Pokrok v gerontológii, 16: 76-9. PMID 16075680

Voľný preklad z anglického jazyka.