Slovo “probiotický” (z gréčtiny “stvoriť život”) bolo prýkrát predstavené v roku 1945, keď boli opísané škodlivé účinky antibiotík a blahodárne účinky probiotických baktérií.
Moderné poňatie dôležitosti využívania probiotík sa začalo na začiatku 20.storočia vďaka ruskému biologóvi a riaditeľovi Pastérovho Inštitútu v Paríži, profesorovi Mečnikovi. Podľa teórie opísanej v dokumente nazvanom “Dlhovekosť a omladenie človeka” profesor Mečnikov uvádza, že hnilobné procesy, ktoré prebiehajú v hrubom čreve človeka vyúsťujú do produkcie toxínov zodpovedných za črevnú auto-intoxifikáciu organizmu, ktorá poškodzuje vnútorné orgány. Mečnikov objavil, ako môže byť tento škodlivý proces odstránený pomocou pravidelného požívania laktobacilov. K tomuto záveru prišiel po tom, ako študoval dlhý a zdravý život bulharských roľníkov, ktorý bol výsledkom každodennej konzumácie kyslého mlieka a iných produktov obsahujúcich kyselinu mliečnu, ktoré sa v Bulharsku bežne vyskytovali. V období, kedy profesor Mečnikov pracoval na tomto výskume bolo na území Bulharska najvyšší počet storočných osôb (až 4% populácie), počet rakovinových ochorení a celkový počet chorých bol v tom čase veľmi nízky. Profesor Mečnikov napísal “Naše starnutie je chorobou, ktorá musí byť liečená ako každé iné ochorenie” odporučil každodennú konzumáciu kyslomliečnych produktov. V roku 1905 bulharský prírodovedec Grigorov objavil prítomnosť buniek Laktobacillus bulgaricus vo všetkých týchto mliečnych produktoch.
V posledných rokoch bolo objavené, že tisíce rôznych mikrobiotických kmeňov koexistujú každodenne s človekom. Nachádzajú sa všade – na našej pokožke, vlasoch, nechtoch, v ústnej dutine, v tráviacom trakte, uro-genitálnom systéme. Tieto mikroorganizmy sa delia do troch skupín.
Škodlivé ( patogénne ) – v priemere okolo 150-180 kmeňov;
Prospešné (probiotiká) – okolo 15-20 druhov kmeňov;
Latentné (môžu pôsobiť patogénne) – viac ako 1000- 1200 kmeňov.
Probiotiká sú živé mikroorganizmy, ktoré pokiaľ sú užívané samostatne alebo stravou, celkovo ozdravujú ľudský organizmus.
Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie celkový počet probiotických baktérií s dokázanými prospešnými účinkami je 15 – deliacich sa na 3 základné skupiny.
Lactobacily: Lactobacillus bulgaricus, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus casei, Lactobacillus plantarum, Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus reuteri, Lactobacillus helveticus
Kyslomliečne koky: Streptococcus thermophilus, Lactococcus faecium, Lactococcus lactis
Bifidobaktérie: Bifidobacterium bifidum, Bifidobacterium longum, Bifidobacterium infantis, Bifidobacterium breve.
Lactobacillus Bulgaricus má prírodný rastlinný pôvod, je to rastlinné probiotikum. Je získavaný izoláciou zo zelených rastlín vyskytujúcich sa na území Bulharska. V akýchkoľvek iných zemepisných šírkach sveta tento mikroorganizmus mutuje a stráca schopnosť množiť sa. To je dôvodom prečo krajiny akými sú Čína, Japonsko, Kórea, Taliansko a iné, ponúkajúce produkty s obsahom LB, sú nútené kupovať ho z Bulharska. Opierajúc sa o dostupné údaje od popredných vedcov z USA, Japonska a Francúzska (G.Tannock, A. Hosono, G. Complien) a podľa našich informácií LB má blahodárne účinky v 12 rôznych oblastiach.
1. Stimulácia imunitného systému: Podporujú produkciu B-lymfocitov, ktoré identifikujú cudzie mikróby a produkujú fagocyty, ktoré ich ničia. Zvyšujú produkciu interferónu, ktorý ničí vírusy a produkuje protilátky. Taktiež zvyšujú počet ochranných buniek starajúcich sa o ochranu organizmu.
2. Antitumorózne pôsobenie v hrubom čreve: Pôsobia prot mutovaniu a bujneniu tkanív, menia rakovinové bujnenie kolonizovaných mikróbov a ovplyvňujú obsah solí v žlči.
3. Premnoženie nežiadúcich baktérií v tenkom čreve: Laktobacily ovplyvňujú premnožovanie sa nežiaducich baktérií tým, že redukujú toxické metabolity a ich antibakteriálne vlastnosti.
4. Srdcové ochorenia: Bunky baktérií asimilujú cholesterol, majú antioxidačný efekt, menia aktivitu enzýmov.
5. Antihypersenzitívny účinok: Bakteriálne peptidázy ovplyvňujú mliečne bliekoviny ? ako výsledok produkujú anti hypersenzitívne tripeptidy, niektoré časti bunkovej steny sa správajú ako ACE inhibítory.
6. Uro-genitálne infekcie: Adhézia k stenám urino genitálneho traktu, ničia produkciu H202 a tak obnovujú správnu flóru
7. Infekcie zapríčinené Helicobacterom Pyroli: Rýchle a konkurenčné kolonizovanie, tým potláčajú množenie Helicobactera Pyroli
8. Alergie: Zabraňujú translokácií antigénov v krvnom obehu.
9. Rezistencia na vnútorné patogény: Zabraňujú kolonizácií škodlivých buniek tým, že vytvárajú prostredie nepriaznivé pre patogény (pH, bakteriocíny)
10. Pečeňová encefalopatia: Zabraňujú vzniku ureázy
11. podpora štiepenia laktózy: Bakteriálny laktázový vplyv na laktózu v tenkom čreve.
Na rozdiel od iných probiotických laktobacilov, počas kyslomliečnej fermentácie Lactobacillus Bugaricus produkuje D (-) mliečnu kyselinu, ktorá má rozhodujúci proti-rakovinový účinok, chráni proti rôznym druhom žiarenia a má taktiež antioxidačný účinok. Táto kyselina spolu s baktériocímni a inými bioaktívnymi substanciami vylučovanými bunkami Lactobacillus Bulgaricus detoxikujú organizmus. Lactobacillus Bulgaricus je rozmerovo najväčšou probiotickou baktériou a vďaka osídľovaciemu procesu v črevách zabraňuje množeniu patogénov (mikróbov spôsobujúcich ochorenia). Lactobacillus bulgaricus a baktérie L. Doderlein patria k vaginálnej flóre ženy a ovplyvňujú zdravie jej detí. Štúdie talianskeho vedca Bianchiho (1999) ukazujú, že v porovnaní s inými probiotickými baktériami, Lactobacillus Bulgaricus dokáže najlepšie priľnúť k stene hrubého čreva a následne sa veľmi rýchlo začne rozmnožovat. Táto vlastnosť ho predurčuje k jeho silnejším liečebným a anti toxických efektom v porovnaní s ostatnými probiotickými baktériami. Po vstúpení do ľudského organizmu Lactobacillus Bulgaricus stimuluje rast a množenie ostatných probiotických baktérií nachádzajúcich sa v tráviacom trakte, akými sú napríklad L. Acidophilus, L.Lactis, bifidobaktérie a iné. Množenie sa probiotických organizmov je náročné a ich praznivé účinky sú minimálne bez pomoci buniek Lactobacillus Bulgaricus.
Rastlinné probiotiká a teda probiotické produkty obsahujúce LB vyrábané spoločnosťou Daflorn s.r.o. sú unikátom bez akéhokoľvek podobného produktu na svete. Sú veľmi pokrokovým produktom v technologickom ohľade, taktiež pri porovnaní s inými probiotickými produktami. Pokiaľ sa užívajú samostatne tvoria super koncentrát bulharského jogurtu. Práve vďaka faktu, že všetky blahodárne zložky sú biotechnologicky extrahované a nie je potrebné konzumovať zvyšok potravy, ktorá je v 95% pre ľudksý organizmus nepotrebná. Pri porovnaní s kefírom dôjdeme k rovnakému záveru. Probiotické baktérie obsiahnuté v kefíre sa v ňom nenachádzajú v postačujúcom množstve. Kefír neobsahuje LB a jeho trvácnosť je pomerne krátka 2-7 dní v chlade. Produkty spoločnosti Daflorn sú pripravované spôsobom pri, ktorom je možné zachovať miliardy živých buniek a latentných buniek LB v 1 grame suchého substrátu. Počas biotechnologického procesu sa mliečne bielkoviny a kazeín rozložia na všetkých 21 základných esenciálnych a neesenciálnych amino kyselín, mliečny tuk je rozložený do poly nenasýtených Omega 3 a 6 mastných kyselín, mliečny cukor je rozložený na základné jednoduché cukry. Takto spracované látky sú pripravené na vstrebanie organizmom ako základné stavebné zložky buniek. Počas produkcie sú laktobacily prirodzene obalené cukrom a bielkovinami, čo následne umožňuje ich prežitie pri izbovej teplote niekoľko mesiacov aj rokov. Tento proces je chránený patentom a patrí ku know-how spoločnosti Daflorn.
Pri produkovaní našich výrobkov dbáme na dobré spracovanie a držíme sa požiadaviek na bezpečné spracovanie potravy normy ISO 22000-2005. Naše výrobky sú klinicky testované vo viacerých renomovaných inštitúciách v Bulharsku ale aj v zahraničí – MMA Sofia, Lekárska Fakulta vo Varne, Sofii a Plevene, Národný Inštitút N. Pigorov, MMA v Českej Republike a Poľsku, Lekárska Univerzita vo Wurzburgu – Nemecko, spoločne s Medickou kontrolou sovietskej armády a akreditovaného dopingovaného laboratória v Kolíne.